|
|
|
Mi kell a jó grillpartihoz, avagy a kerti sütögetéshez? Jó idő, jó társaság, jó sütni való hús vagy zöldség.
Aki húst szeretne sütni, fémrostélyt vagy rácsot helyezzen a lehetőség szerint téglából összeállított tűzhelyre. Akinek pedig faszénparázzsal működő, lábakon álló kerti grillezője van, annak igazán nem lesz nehéz dolga.
Grillezni csak parázson lehet, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csontot, kissé kiverjük, besózzuk őket. A kolbászt héjának lehúzása után villával elnyomkodjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a meghámozott fokhagymával együtt finomra vágjuk, és összedolgozzuk a kolbászmasszával.
2. A hússzeleteken arányosan elosztjuk az illatos tölteléket, feltekerjük-összegöngyöljük őket, és kettőt-kettőt 2 bambuszpálcikával s... |
|
|
|
|
|
|
|
... A paradicsomokat (egy kivételével) 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk. Az előbbit finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét, egy perc múlva a paradicsomot (ha konzerv, levével együtt), az ételízesítőt, az oregánót és a csilipor... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagyobb, húsos paprika.
1. A tehéntúrót szitán vagy (kétszer) krumplinyomón áttörjük. A hagymát meghámozzuk, pici kockákra vágjuk vagy megreszeljük. A metélőhagymát leöblítjük, ollóval finomra aprózzuk.
2. A juhtúrót, tehéntúrót és a margarint habosra keverjük a mustárral, pirospaprikával, paprikakrémmel, köménymaggal, sörrel és egy tekerésnyi frissen őrölt borssal. Hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
... g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél kivételével) finomra vágjuk. A paradicsomokat almaszerűen, vékony csíkban meghámozzuk, héjukat (mintegy rózsát formálva) feltekerjük, és félretesszük a díszítéshez. Magjaikat-levüket eltávolítjuk, a paradicsomhú... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízlés szerint frissen őrölt borsot.
3. Az uborkát és a hagymát megtisztítjuk, a bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, s néhány bóbita kivételével finomra vágjuk. Az uborkát, sonkát és sajtot csíkokra, az újhagymát apróra vágjuk, majd a bazsalikommal együtt beleforgatjuk az öntetbe.
4. A paradicsomok belsejéből papírkendővel felitatjuk a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst, szárított fokhagymával ízesítve elkezdjük sütni.
Közben hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, babérlevéllel, egy szem sze... |
|
|
|
|
|
|
|
...5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl aljban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz...ízé ház...ízé doboz :-) ) paradicsom pürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepíritjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cu... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukkini, 150 g vajbab, egy csokor újhagyma, 300 g zöldborsó, 1 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából).
1. A májgaluskához a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A vöröshagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban/margarinban. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A májat megtisztítjuk, majd a kinyomkodott zsemlével és a petrezselyemmel együtt aprítógépben pép... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerint só,
1 csapott mokkáskanál törött bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély
serpenyobe öntünk 2 evokanál olajat, és üvegesre
pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt
zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá, és 10 percig
fozzük. A fott zöldséget kissé kihutjük, és levével
eygütt turmixgépben pépesítve, fé... |
|
|
|
|
|
|
|
... salátalevet. A krumplit és a hagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... meghámozzuk. Az előbbit karikára vágjuk, az utóbbit negyedeljük és felszeleteljük. Az uborkát a burgonyához hasonlóan földaraboljuk, a hagymát vékony karikára szeljük, gyűrűire szedjük - de finomra is apríthatjuk. A paprikát kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A majonézt a joghurttal simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, mustárral, citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... finomliszt,
1/2 teáskanál szódabikarbóna,
1/2 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
1/2 teáskanál őrölt fahéj,
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
3 dl finomra metélt hámozott alma,
2 dl finomra aprított, kimagozott datolya,
1 dl mazsola,
1 dl apróra vágott dió,
5 dl hántolt zab.
Verjük fel a lágy margarint (vagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg kristálycukor,
1 teáskanál keserűmandula-aroma
4 tojásfehérje,
1 evőkanál vaj, és
1 evőkanál liszt a tepsihez
Előkészítés:
A mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral meg a keserűmandula-aromával; a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a kristálycukrot hozzáadjuk. Kanalanként tesszük bele a mandulamasszát, majd simá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka melegített mézet,
1 egész tojást,
1 citrom reszelt héját,
2 késhegynyi fahéjport,
4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk
30 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve,... |
|
|
|
|
|
|
|
... kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük:
15 deka héjas mandulát
15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadunk
1/2 deci tejet, jól összekeverjük.
A tejes keverékhez még 1/2 csomag vanilincukrot, 4 deka mazsolát, kevés tört fahéjat és 5 deka vajat adunk. A f... |
|
|
|
|
|
|
|
... szóráshoz: 20 dkg liszt
25 dkg cukor
20 dkg őrölt mandula
15 dkg vaj
2 tojássárgája
csipetnyi só
ELKÉSZÍTÉS
A citrom héját finomra reszeljük. Robotgéppel 20 dkg cukrot, 10 dkg mandulát, a citromhéjat és a sót összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Sima masszává turmixoljuk, majd golyót formálunk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom
2 alma
4 kis banán
20 dkg sovány fehér sajt
A díszítéshez
almagerezdek
mogyoró
ELKÉSZÍTÉS
A rizst és a mogyorót finomra daráljuk, a citromok levét kinyomjuk. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kiszedjük, húsukat lereszeljük, a citromlével meglocsoljuk, és összekeverjük. A banánokat meghámozzuk, és turmi... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás
só
cukor
ELKÉSZÍTÉS
4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral meghintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk. A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 evőkanál tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt ... |
|
|
|
|
|
|
|
... különlegesség)
HOZZÁVALÓK:
8 palacsinta
3 mandarin vagy 2 narancs
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 evőkanál narancslikőr
ELKÉSZÍTÉS
A gyümölcsök héját finomra reszeljük. A vajat, a likőrt és a cukrot simára keverjük, beledolgozzuk a gyümölcshéjat és -levet. A palacsintákat ezzel a krémmel megtöltjük,... |
|
|
|
|
|